Φάρμα Δράκου

Η φάρμα Δράκου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, που λειτουργεί με γνώμονα την αξιοποίηση του πλούτου της ελληνικής γης, χρησιμοποιώντας «φιλικές» για το περιβάλλον πρακτικές (αμειψισπορά – φυσική οργανική λίπανση), με σεβασμό στο τοπικό οικοσύστημα. Παράλληλα οι καλές συνθήκες διαβίωσης των αγελάδων και η  ισορροπημένη φυσική διατροφή διασφαλίζουν την παραγωγή γάλακτος υψηλής ποιότητας.

Aν μας ζητούσαν να χαρακτηρίσουμε με λίγα λόγια τους αδελφούς Δράκου θα λέγαμε ότι αποτελούν μια «ήρεμη δύναμη» και ότι είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Ο Κώστας και ο Χαράλαμπος Δράκος μας άνοιξαν τις πόρτες της φάρμας τους στη Ν. Απολλωνία Θεσσαλονίκης και μας μίλησαν για το πώς καταφέρνουν να παραμένουν βιώσιμοι, βελτιώνοντας και επεκτείνοντας τη δουλειά τους, παρά την κρίση:
PA172806
«Τη φάρμα εδώ τη φτιάξαμε  πριν 6 χρόνια γιατί «μεγαλώσαμε  πολύ και δε χωράγαμε». Πριν, είχαμε το στάβλο του πατέρα μας στην άλλη μεριά του χωριού και είχαμε γύρω του, τα χωράφια τα δικά μας. Είμαστε χρόνια παραγωγοί και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι  να έχεις συνεχώς  διαθέσιμο δίπλα σου, φρέσκο χορτάρι για τα ζώα σου. Έτσι ξεκινήσαμε κι εδώ να νοικιάζουμε τα διπλανά κτήματα, 5 στρέμματα τη μια χρονιά, 10 την επόμενη. Αυτή τη στιγμή καλλιεργούμε 70 στρέμματα περιμετρικά του στάβλου, κι έχουμε φρέσκο χορτάρι όλο το χρόνο: το χειμώνα βάζουμε λειμώνα και το καλοκαίρι σόργο,  ενώ το αφήνουμε ακαλλιέργητο μόνο όταν είναι  να το λιπάνουμε με  κοπριά από τα ζώα για να βελτιωθεί η δομή του εδάφους»
PA172730
PA172710

Συνολικά τα χωράφια που καλλιεργούν οι αδελφοί Δράκου είναι 600 στρέμματα  όλα σε διπλές καλλιέργειες : σόργο, λειμώνα, καλαμπόκι, βίκο με κριθάρι κ.ά..Οι διπλές καλλιέργειες και ιδιαίτερα η εναλλαγή ψυχανθών με αγρωστώδη, δεν εξαντλούν το έδαφος επιτρέποντας τη συνεχή αξιοποίησή του, μειώνοντας σημαντικά το κόστος διατροφής.

Οι αδελφοί Δράκου παραμένουν ενημερωμένοι και δε διστάζουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα συμβουλευόμενοι ειδικούς:  Όπως μας είπε και ο Κώστας Δράκος «…πάντα υπάρχει το παραπάνω που μπορείς να μάθεις!».  Έτσι,  εφαρμόζουν μια σύγχρονη μέθοδο για τη συντήρηση του καλαμποκιού σε «παστή μορφή», γνωστή ως «pastone». Με τη μέθοδο αυτή διατηρείται η  ποιότητα του καλαμποκιού για όλο το χρόνο σαν την πρώτη μέρα της κοπής. Το καλαμπόκι  χρησιμοποιείται  ολόκληρο,  καρπός, κοτσάνια και βράκτια φύλλα και αποθηκεύεται με ασφάλεια, σκεπασμένο, με χαμηλή υγρασία, χωρίς να απαιτείται ειδικός εξοπλισμός (σιλό).
PA172741

Για την τεχνική αυτή αλλά και για θέματα  διατροφής και διαχείρισης  συμβουλεύονται τον  έμπειρο  γεωπόνο – διατροφολόγο Ι. Μαντζαβέλα,  ο οποίος  ήταν στην φάρμα την ημέρα της επίσκεψής μας και μας είπε:  «Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνικών, οι διπλές καλλιέργειες και η σωστή επένδυση σε  μηχανολογικό εξοπλισμό, τους δίνει  την ευχέρεια να επηρεάζονται λιγότερο από την  αστάθεια της αγοράς και να διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα τα  κόστη  λειτουργίας της φάρμας »
PA172799

Οι αδερφοί Δράκου αγαπάνε τη  δουλειά τους, είναι επικεντρωμένοι σε αυτήν και ενδιαφέρονται να την εξελίξουν. Προσφέρουν στα ζώα τους την καλύτερη φροντίδα και  όπως μας είπαν: «…παίρνουμε  πίσω πολλά περισσότερα. Συνέχεια θα προκύπτουν δυσκολίες, αλλά η  ίδια η δουλειά σε πηγαίνει, σου δείχνει το δρόμο, αρκεί να μη διστάζεις να τον ακολουθήσεις.»

PA172753

 

Ευχαριστούμε την οικογένεια Δράκου για τη συνεργασία τους, τη φιλοξενία που μας παρείχαν και τη καλή τους διάθεση.
Η ομάδα του σχέδιου δράσης Γαία.